În prezent oamenii de știință analizează dacă persoanele care sunt suspecte de coronavirus ar putea fi diagnosticate datorită sunetului pe care îl provoacă tusea sau pur și simplu prin sunetul vocii, care ar fi modificată de boală.
Universitatea Cambridge a lansat o aplicație de sunet pentru a colecta înregistrări de la cât mai multe persoane. Această aplicație solicită utilizatorilor să prezinte înregistrări vocale în timp ce inspiră și expiră, să tușească și să citească fraza „Sper că datele mele pot ajuta la gestionarea pandemiei de virus”.
Utilizatorii sunt întrebați dacă au fost testați pozitiv de coronavirus în ultimele 14 zile și dacă sunt încă în spital, deși cercetătorii au spus că nu există „nicio modalitate de a confirma dacă orice utilizator care introduce date este confirmat” (n. r. cu boala).
Aplicația îi întreabă, de asemenea, de utilizatori despre vârsta lor, sexul biologic, simptomele coronavirusului, indiferent dacă sunt fumători, alte condiții de sănătate și locația lor aproximativă. Datele, care vor fi stocate pe serverele universității, vor fi utilizate pentru a ajuta la dezvoltarea algoritmilor de învățare a computerelor care ar putea fi utilizate pentru detectarea automată a Covid-19.
Șefa departamentului de informatică și tehnologie din Cambridge, profesoara Cecilia Mascolo, a declarat că „tusea sau chiar vocea ar putea fi folosită pentru diagnosticul precoce”. De asemenea, aceasta a aăugat că „ambele pot avea schimbări destul de specifice din cauza acestei boli”, dar există încă „atât de multe lucruri pe care nu le știm despre acest virus și despre boala pe care o provoacă”.
Prof. Mascolo a spus că înregistrările persoanelor fără un diagnostic de coronavirus ar acționa ca „o verificare” în setul de date.
Aplicația, care nu va oferi niciun sfat medical, nu va urmări utilizatorii, a spus universitatea.
După ce echipa și-a încheiat analiza inițială a datelor colectate de aplicație, acestea vor publica ceea ce au găsit altor cercetători. Ei spun că setul de date ar putea ajuta să facă lumină asupra evoluției bolii și a relației complicației respiratorii cu istoricul medical.
„După ce au vorbit cu medicii, unul dintre cele mai frecvente lucruri pe care le-au observat la pacienții care prezintă virusul este modul în care respiră când vorbesc, precum și o tuse uscată și intervalele intervale specifice de respirație”, a explicat prof. Mascolo.
„Există foarte puține seturi de date mari de sunete respiratorii, deci pentru a face algoritmi mai buni care ar putea fi folosiți pentru detectarea timpurie, avem nevoie de cât mai multe probe de la cât mai mulți participanți. Chiar dacă nu obținem multe cazuri pozitive de coronavirus, am putea găsi legături cu alte condiții de sănătate”, a mai explicat aaceasta.